دور إعادة هندسة العمليات كأسلوب المحاسبة الادارية في تطوير الاداء المالي "حالة دراسية : جامعة التنمية البشرية"*

م.م كارزان عدنان خضر : كلية الإدارة والاقتصاد/جامعة التنمية البشرية

م.م  رفيق فرج محمود : كلية الإدارة والاقتصاد/جامعة التنمية البشرية

المستخلص

يهدف البحث الى بيان دور إعادة هندسة العمليات في تطوير الاداء المالي في جامعة التنمية البشرية، من اجل وصول الى هدف البحث, اعتمد البحث على المنهج الوصفي- التحليلي اعتمادا على استمارة الاستبانة. ومن ثم تطبيق اسلوب إعادة هندسة العمليات وإمكانية تحسينها وتطويرها بما يخدم تحسين كفاءة وزيادة فاعلية عمل الإدارات المالية لجامعة التنمية البشرية ، وفي الختام توصلت الدراسة الى مجموعة من الاستنتاجات ومن اهمها (إن تطبيق إعادة هندسة العمليات أدى إلى إحداث تعديلات جوهرية على أنظمة الجامعة,وأن هنالك علاقة قوية بين إعادة هندسة العمليات وتطوير الاداء المالية) و من ثم دراسة تقديم بعض المقترحات المتعلقة بتحسين الأداء المالي في جامعة التنمية البشرية .

Abstract

This research aims to indicate the impact of reengineering process on the development of financial performance of the Human Development University. In order to do so, the research relies on qualitative approach and collects data based questionnaire distributed among faculty members and staff of the university. In addition, the research applies reengineering process and investigates the possibility of improving and developing it aiming to improve the efficiency and increase the effectiveness of the financial departments’ operations of the University of Human Development.

The findings of this study claim that reengineering process application has led to the creation of substantial amendments to the university systems. Furthermore, there is a strong correlation between the reengineering process and the development of financial performance. In conclusion, study suggests that the Human Development University need to improve its financial performance.

DOI : 10.21928/juhd.20170610.22