شرۆڤەکردنی ڕستەی زمانی کوردی لە ڕوانگەی تیۆری دەسەڵاتء بەستنەوەدا

پ.ی.د.ئەبوبەکر عومەر قادر
کۆلیجی زمان – زانکۆی سلێمانی

ملخص

يعالج هذا البحث تحليل الجمل الكردية وفق نظرية العامل والاحكام الربطي، للعالم المعروف نومان جومسكى والتي تعتبر بحق انعطافه كبيرة في القواعد التحويلية التوليدية، التي تَحلّ المسائل المتنوعة لللغات المختلفة حسب نظرية الأساس والباراميتر.

يشير الباحث في البداية الى مؤشرات القواعد العامة وأُسسها، ثم يُفَسِر فروع هذه النظرية ويُطَّبقها لتأويل جمل اللغة الكردية، لللهجة الكرمانجية الوسطى، والتي تتضمن الحركة او التحول الاختياري المتكامل، ويُبيّن الباحث – في نفس الوقت – ايضاً قدرة العنصر المكون وتحكم التراكيب اللغوية المتجانسة، وكذلك تم تفسير الحالات الاعرابية للعبارات الاسمية وإظهار تباين الحالة النحوية والقواعدية ووظيفة (ثيتا) ϴ-roles في جمل اللغة الكردية، وحددنا الاختزال للتعبير في الحركة وعدم تلفظ اشكال لغوية واحلال محلها بـ pro/PRO و إنقسام الضمائر الى الشخصية والتلميحية التي تعود بالأساس الى الضمير الغير متجسد وكل ذلك بالامثلة العائدة لهذه الحالات وغيرها التي تبين ديناميكية اللغة الكردية التي تحذف بطبيعتها الفاعل الضميري.

Abstract

This study tries to analyze the Kurdish language, using Chomsky’s (1981) Government Binding theory, which is by itself regarded as a turning point in Chomsky’s Transformational Generative Grammar related to Universal Grammar. This approach will answer the diversity occurs in different languages according to Principles and Parameters.

First, Universal Grammar and its principles have been mentioned in this study. Later on, interpretations are given to the sub-theories of GB with which sentences in central Kurdish are analyzed. Besides, the level and method of the theory a long with the optional and obligatory movements are shown. Interpretations are given to different cases of noun phrase.  The difference between grammatical case and theta role is indicated through examples.Again, indicating economy in expression, movement and null-constituents whose places can be filled by PRO/ pro are discussed. The distribution of pronouns to personal and demonstrative which refer back to the empty categories reveals the activeness of Kurdish as a pro-drop language.

DOI : 10.21928/juhd.20171210.06

سەرچاوەکان:
١. ابوبکر عمر قادر، بەراوردێکی مۆرفۆسینتاکسی لە زمانی کوردیء فارسیدا، ٢٠٠٣ (نامەی دکتۆرای بڵاونەکراوە).
٢.  پارتیکڵ لە زمانی کوردیدا، گۆڤاری زانکۆی سلێمانی B، ژ ٢٢، ٢٠٠٧.
٣. سەلاح حەوێز رسول، پرەنسیپی بە ئابوریکردن لە زمانی کوردیدا، لە ڕوانگەی تیۆری دەسەڵاتء بەستنەوەء بچووکترین پرۆگرامدا، ئەکادیمیای کوردی، ھەولێر ٢٠١٤.
٤. کاروان عمر قادر، ڕستەی باسمەند لە زمانی کوردیدا، کوردۆلۆجی، ٢٠٠٨.
٥. محەمەد مەحوی، ڕستەسازی کوردیی، زانکۆی سلێمانی، ٢٠٠١.
٦. محمد معروف فتاح، باس لەجۆرێک لە ڕستەی کوردیدا، ڕۆشنبیری نوێ، ژ ١٢٨، ١٩٩٢.
٧. وریا عمر امین، ئەلۆمۆرفی ڕێزمانی، ڕۆشنبیری نوێ، ژ ١٢٢، ١٩٨٩.
٨. محمد دبیر مقدم، زبانشناسی نڤری، پیدایشت وتکوین دستور زایشی (ویراست دوم) سازمان تدوین کتب علوم دانشگاھھا (سمت) تھران، ١٣٨٣ (٢٠٠٤).
٩. وی جی کوک، مارک نویسان، دستور زبان جھانی چامسکی (ویرایشی دوم) مترجم: ابراھم چگنی، تھران، رھنما، ٢٠٠٩.
١٠- Matthews, p.h. (٢٠٠٧). The concise Dictionary of linguistics. Oxford: oxford University press.