المحددات التي تواجه نظام الرقابة الداخلية

في بيئة المصارف التجارية

دراسة ميدانية لعينة من المصارف التجارية العاملة في محافظة السليمانية- -

م.م دانا اكرم فقي محمود                                                 م.م شيلان عارف احمد

جامعة السليمانية- كلية الادارة والاقتصاد - قسم المحاسبة

الملخص :

جاءت هذه الدراسة للبحث في عمل نظم الرقابة الداخلية في المؤسسات المصرفية ، وقد ركزت على دراسة المحددات التي تواجه نظام الرقابة الداخلية في قطاع المصارف التجارية من خلال التعرف على جوانب الخلل والقصور في الانظمة الرقابية وآثارها السلبية على  الناحيتين المالية والادارية وضعف الأداء العام، وغيرها ، وتحديد الأسباب والمعوقات الاساسية التي تحول دون تطبيق وتطوير نظم رقابة داخلية في المصارف التجارية  .

وشملت الدراسة عينة من المصارف التجارية العاملة في محافظة السليمانية ولتحقيق ذلك تم اخذ (5) خمس مصارف تجارية وقد استخدم الباحثين عند جمع البيانات استمارة الاستبانة التي أعدت لهذا الغرض حيث تم إدخال البيانات ومعالجتها آليا واستخدام نماذج إحصائية لاختبار الفروض و إثباتها .

واظهرت نتائج التحليل الاحصائي على وجود علاقة ارتباط قوية بين كل من متغيرات فرضية البحث اهداف الرقابة الداخلية والمحددات التي تواجه نطاق عمل تطبيقها في قطاع المصارف التجارية وبدرجة (0.607 ) وكما اظهرت نتائج البحث على أنه كلما ازادت تلك المحددات أثرت على تحقيق اهداف الرقابة الداخلية في المصارف التجارية بشكل كبير ومن التوصيات التي توصلت اليها الباحثين اهمها ضرورة الالتزام بالقوانين والسياسات والاجراءات المحاسبية المطبقة لحماية الموجودات من قبل ادارة المصارف التجارية وكشف الاخطاء والغش والتلاعب والعمل على دعم استقلالية عمل المدقق الداخلي وتفعيل دوره بما يحقق اهداف نظم الرقابة الداخلية في المصارف التجارية  .

الكلمات الافتتاحية  :  الرقابة الداخلية  ، مقومات ومكونات الرقابة الداخلية ،  محددات الرقابة الداخلية .

Abstract:

This study was conducted to examine the work of internal control systems in banking institutions. It focused on studying the determinants facing the internal censorship system in the commercial banking sector by identifying the deficiencies and shortcomings in the regulatory systems and their negative effects from financial and administrative failure, the overall weak performances and etc, and also by determining the main reasons and obstacles that prevents the application from development of the internal censorship systems in commercial banks.

A practical study had been made on a sample of the commercial banks operating in Sulaymaniyah governorate .In order to achive the goal, five commercial banks were used to collect the data from. The researchers used questionairre while collecting data  in which they entered the information and  data were processed automatically and through statistical models in order to test hypotheses and prove them.

The results of the statistical analysis showed that there is a strong correlation between the variables of the research hypothesis and the internal censorship's objectives and the constraints facing to their application in the commercial banking sector of a  degree at  (0.607).

The results  showed that the increase of  the determinants of the work of internal censrorship systems affected the achievement of the objectives that pursuied by the internal censorship in commercial banks in specifics. The researchers reccomended that there should be a commitments to the laws , accounting policies and procedures  that applied to protect the assets especially by  the commercial bank's management  and to detect errors , fraud and manipulation to  support the independency of the work of  internal auditor and activate its role to achieve the objectives targeted by the internal censorship systems in commercial banks.

DOI : 10.21928/juhd.20171210.08